De Geschiedenis van de klapvoet.


De klapvoet bestaat al, zolang als er mensen rond lopen op aarde. De eerste beschrijving van de klapvoet staat in de Bijbel, waar in Genesis een verhaal wordt verteld over Jacob welke (hoogst waarschijnlijk als gevolg van een klapvoet) mank loopt na een gevecht met een engel (1).
Hierna wordt eigenlijk pas aan het begin van de 20e eeuw weer gepubliceerd over peestransposities voor correctie van een klapvoet. In 1937 werd een artikel geschreven door Mayer (2), welke Putti benoemt als de eerste persoon die de operatie techniek heeft omschreven in de moderne medische literatuur in 1914. Watkins is in 1954 de eerste die de resultaten van de peestranspositie publiceerd (3), hij noemt echter Codivilla in 1899 als de eerst persoon die de transpositie beschrijft.

In de periode tot de tachtiger jaren worden meerdere artikelen gepubliceerd. Het betreft hierbij voornamelijk manieren hoe de m. tibialis posterior pees om te zetten en waar deze aan vast te hechten. Echt veel literatuur over deze ingreep is er echter niet.

In de literatuur zijn eigenlijk 2 stromingen te ontdekken: de groep met lepra patiënten en de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Publicaties bestaan voornamelijk uit persoonlijke ervaringen en resultaten van kleine aantallen patiënten.




De geschiedenis van de klapvoet in het Medisch Centrum Leeuwarden

De geschiedenis van de klapvoet in het MCL is overzichtelijker en begint in 1986 met de komst van dr Spronk. Via mond op mondreclame en het internet kwamen er elk jaar meer patiënten en groeide de expertise. Aanvankelijk werden alleen de standaard voetheffersparese behandeld, echter naarmate er meer ervaring kwam, werden ook meer complexe gevallen behandeld. Momenteel zien we nog steeds een groei in het aantal patiënten en ook de indicatiestelling is ruimer geworden. Naast de peestransposities zien we nu ook veel patiënten met andere voet/onderbeen problemen.





















1. Hoenig LJ. Jacob's limp. Semin Arthritis Rheum. Feb 1997;26(4):684-8.
2
. Mayer L (1937) The physiological method of tendon transplantation
in the treatment of paralytic drop-foot. J Bone Joint
Surg 19:389–394

3. Watkins MB, Jones JB, Ryder CT Jr, Brown TH Jr. Transplantation
of the posterior tibial tendon. J Bone Joint Surg Am.
1954;36:1181–1189.